Karty płatnicze - klasyfikacja, bezpieczeństwo i aspekty prawne - Opaliński, Łukasz (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie nowoczesnych i bezpiecznych rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych dokonywanych za pomocą kart płatniczych. Przedstawiono nie tylko problemy techniczno organizacyjne instytucji emitujących karty płatnicze, ale przede wszystkim skupiono się na problemach związanych z funkcjonowaniem samych kart we współczesnym świecie. Praca swym zasięgiem obejmuje między innymi historię powstania tych nowoczesnych środków płatniczych ich klasyfikację, bezpieczeństwo i inne zagadnienia. W rozdziale pierwszym zajęto się ogólną charakterystyką karty płatniczej, jej budową, wyglądem i zabezpieczeniem. Rozdział drugi obejmuje historię powstania karty płatniczej na świecie ze szczególnym uwzględnieniem USA, Japonii, Europy. W drugiej części tego rozdziału zajęto się historią i rozwojem karty płatniczej w Polsce. W rozdziale trzecim ujęto klasyfikację kart płatniczych według ich cech charakterystycznych. Starano się określić karty według statusu, budowy oraz sposobu obciążeń oraz przedstawiono technikę zapłaty zarówno automatyczną jak i informatyczną oraz sposób posługiwania się kartą płatniczą w bankomatach, terminalach POS, kioskach multimedialnych. W rozdziale czwartym przedstawiono sposoby zabezpieczenia kart płatniczych przed ich podrabianiem. W rozdziale tym zajęto się także skutkami i konsekwencjami jakie niesie ze sobą używanie kart płatniczych, a także przestawiono zalety rozliczeń bezgotówkowych. W rozdziale piątym przedstawiono niektóre przepisy prawne określające użycie karty płatniczej wraz z obowiązkami zarówno emitenta jak i posiadacza karty płatniczej. W rozdziale szóstym ukazano nowe technologie w karatach płatniczych, które nie tylko zwiększają bezpieczeństwo transakcji, ale też zmniejszają koszty obsługi, a dla jej posiadaczy skracają czas zakupów. Rozdział siódmy opisuje rożnego rodzaju przestępstwa popełnione przy użyciu kart płatniczych polegające między innymi na ich podrabianiu, przerabianiu, fałszowaniu, kopiowaniu. Opisano też w nim różnego rodzaju urządzenia, które ułatwiają ten rodzaj przestępstwa.
Payment Cards-Classification, Safety and Legal Aspects
Keywords: karty platnicze; zabezpieczenia; bankowość elektroniczna; aspekty prawne