Rozwój rynku nieruchomości handlowych w Nowym Sączu w latach 1995 - 2000 - Tymczyszyn Mateusz (My University, 2002)
Nieruchomości handlowe to bardzo ciekawy i dyskusyjny temat. Celem niniejszej pracy będzie przedstawienie procesów jakie miały miejsce na nowosądeckim rynku nieruchomości na przestrzeni ostatnich lat. Zmiany, które zostały dokonane na tym interesującym rynku ukażą, że problem jest ważny nie tylko z ekonomicznego, ale również ze społecznego punktu widzenia. Autor w pracy przedstawia, czym są nieruchomości oraz w jaki sposób powinno się nimi zarządzać. Pokazane jest również jakie funkcje pełni nieruchomość handlowa oraz opisane są regulacje prawne obrotu tymi nieruchomościami. Ponadto warunki działania na rynku nieruchomości oraz szczegółowy opis w/w rynku. Przedstawiony jest mechanizm funkcjonowania rynku nieruchomości oraz podstawowe podmioty działające na nim. W części praktycznej pracy autor dokonuje podziału obiektów handlowych w Nowym Sączu na grupy branżowe. Przedstawia ilość sklepów oraz zasady ich pomiaru. W analizie tej ukazana została wielkość, struktura zasobów nieruchomości handlowych oraz ich rozmieszczenie przestrzenne.
Keywords: gospodarowanie nieruchomościami; regulacje prawne; rynek nieruchomości; nieruchomości handlowe; handel detaliczny; handel hurtowy; supermarkety