Rozwój przedsiębiorczości jako czynnik ograniczania bezrobocia na przykładzie powiatu bocheńskiego oraz gminy Nowy Wiśnicz - Krupa Mariusz (My University, 2008)
W niniejszej pracy przedstawiona została problematyka rozwoju przedsiębiorczości i ograniczania bezrobocia na przykładzie powiatu bocheńskiego i gminy Nowy Wiśnicz. Celem tej pracy jest problem przedsiębiorczości, który poruszony jest w głównej mierze od strony zadań jakie Powiatowy Urząd Pracy w Bochni miał do zrealizowania w poszczególnych latach oraz jaki wpływ zabiegi te miały na rozwój przedsiębiorczości w tym powiecie i w jaki sposób wpłynęły na ograniczenie bezrobocia. W temacie tym zostaje również podkreślona gmina Nowy Wiśnicz.
The development of entrepreneurship as a factor in reducing unemployment on the example of the district of Bochnia and the commune of Nowy Wiśnicz
Keywords: przedsiębiorczość; rozwój przedsiębiorczości; sektor MŚP; Spółki Kodeksu Prawa Cywilnego; kodeks spółek handlowych; bezrobocie; rynek pracy; makroekonomiczne skutki bezrobocia; polityka rynku pracy; aktywne formy zwiększania zatrudnienia; powiat bocheński; gmina Nowy Wiśnicz