Serwer do gier - Januszkiewicz, Piotr (My University, 2010)
Tematem pracy licencjackiej jest serwer do gier. Jest on napisany w języku programowania Java ze względu na możliwość uruchomienia programu na różnych systemach operacyjnych. Serwer oparty jest o pakiet java.nio (Non-blocking I/O), dzięki czemu pracuje on jako jeden wątek a nie tworzy osobnego wątku dla każdego podłączonego klienta, co może być problemem przy większej ilości podłączonych klientów. Serwer został napisany w taki sposób, aby możliwa była w łatwy sposób jego rozbudowa o kolejne funkcje – w szczególności o rozbudowę o kolejne gry. Wystarczy, że nowa gra (klasa) będzie dziedziczyła po klasie Game i nadpisywała odpowiednie funkcje. Połączenie z bazą danych odbywa się za pomocą sterownika JDBC (w przypadku tej pracy jest to sterownik Microsoft SQL Server 2005 JDBC Driver) jednak można po wymianie sterownika użyć innej bazy danych (np. MySql, jeżeli serwer ma pracować pod systemem operacyjnym Linux). Do utworzenia kodu źródłowego zostało użyte darmowe środowisko programistyczne Eclipse, które jest dostępne zarówno pod system operacyjny Windows jak i pod Linux-a.
Game server
Keywords: serwery; bazy danych; języki programowania; gry komputerowe; programowanie komputerów