Steganografia - Sułkowski Bartłomiej (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest przegląd wybranych metod i technik stosowanych w steganografii ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań współczesnych. Zaprezentowano przykładową implementację wybranego algorytmu ukrywającego informację w obrazie. W ramach realizacji powyższego celu przedstawiono krótki opis technik ukrywania informacji stosowanych w czasach historycznych, omówiono podstawowe współczesne metody steganograficzne ze szczególnym uwzględnieniem podziału na stosowane nośniki informacji, a także wybrane oprogramowanie implementujące steganografię. Opisano metodę LSB (ang. Least Significant Bit) oraz zaimplementowany przez autora przykładowy program ilustrujący jej działanie na rzeczywistych obrazach – aplikacja STEGOANALYZER.
Steganography
Keywords: informatyka; steganografia; ukrywanie informacji w obrazie; metoda Least Significant Bit (LSB); tehniki steganograficzne