Poradnictwo zawodowe w powiecie nowosądeckim - ewolucja, wyniki, problematyka. Lata 1999 - 2002 - Zychowicz - Gurgul Magdalena (My University, 2004)
Celem pracy jest prezentacja rozwoju poradnictwa zawodowego w powiecie nowosądeckim w latach 1999 – 2002 na przykładzie pracy doradców zawodowych z Powiatowego Urzędu Pracy oraz Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Nowym Sączu. Przedstawiono charakterystykę przemian ustrojowych w Polsce i ich wpływ na organizację poradnictwa zawodowego. Zwrócono uwagę na zmiany organizacyjne w strukturze służb zatrudnienia oraz podjęto problematykę istoty poradnictwa zawodowego. Przedstawiono wybrane koncepcje psychologiczne i socjologiczne wykorzystywane w poradnictwie oraz przebieg procesu doradztwa w Urzędzie Pracy. Zaprezentowano działania Powiatowego Urzędu Pracy w Nowym Sączu w zakresie aktywizacji społeczno - zawodowej osób bezrobotnych. Przedstawiono charakterystykę lokalnego bezrobocia w latach 1999 - 2002 oraz stosowane formy przeciwdziałania bezrobociu. Opisano działalność Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej jako instytucji publicznego doradztwa zawodowego oraz przedstawiono sposoby i metody oceny skuteczności działań doradczych. Omówiono i podsumowano badania ankietowe przeprowadzone wśród bezrobotnych klientów Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Nowym Sączu.
Keywords: poradnictwo zawodowe; służby zatrudnienia; aktywizacja społeczno-zawodowa; PUP w Nowym Sączu; Centra Informacji Zawodowej; psychologiczna koncepcja człowieka; poradnictwo zawodowe; lokalny rynek pracy