Znaczenie komunikacji niewerbalnej w związkach interpersonalnych na przykładzie studentów WSB-NLU Wydział Zamiejscowy w Tarnowie - Majcher, Edyta (My University, 2009)
Celem pracy jest analiza komunikacji niewerbalnej biorąc pod uwagę jej znaczenie, cele, funkcję i rolę jaką pełni w kontaktach interpersonalnych, a także analiza przeprowadzonych badań, które mają na celu zrozumienie jaką rolę odgrywają w naszym życiu gesty niewerbalne. Ma ona dać odpowiedź na pytanie jak mowa naszego ciała wpływa w dużej mierze na nasze zachowanie nadając im określone znaczenia. Czy wykorzystując znaki niewerbalne wpływamy na przekaz informacji i jak bardzo sygnały niewerbalne są poza naszą świadomością. W pracy zadano pytanie odnośnie znaczenia komunikacji niewerbalnej pomiędzy studentami niestacjonarnymi WSB-NLU w Wydziale Zamiejscowym w Tarnowie przeprowadzając badania i poprzez nie próbując odpowiedzieć sobie na zadane pytanie. Praca składa się z czterech rozdziałów: Rozdział pierwszy przedstawia istotę komunikacji, jej podstawowe cele oraz bariery, które utrudniają nam komunikację z drugą osobą. Również w tym rozdziale został opisany podział komunikacji na werbalną i niewerbalną oraz ich podstawowe zadania. W rozdziale drugim zostały przedstawione podstawowe części komunikacji niewerbalnej jak: mimika twarzy, kinezjetyka, proksemika i parajęzyk. W trzecim rozdziale zostało opisane znaczenie, rola oraz funkcje komunikacji niewerbalnej jaką pełni w kontaktach interpersonalnych. Rozdział czwarty dotyczy analizy badań, które zostały przeprowadzone pomiędzy studentami niestacjonarnymi WSB-NLU na Wydziale Zamiejscowym w Tarnowie.
The importance of non-verbal communication in interpersonal relations on the example of students of WSB-NLU Campus in Tarnów
Keywords: komunikowanie interpersonalne; komunkowanie niewerbalne