Komunikacja marketingowa w organizacjach non-profit na przykładzie Ośrodka Rehabilitacyjno-Readaptacyjno-Misyjnego "Magnificat" - Tucznio, Monika (My University, 2008)
Celem pracy była prezentacja strategii komunikacji marketingowej na przykładzie organizacji non-profit, poprzez pokazanie procesu tworzenia strategii, ze szczególnym uwzględnieniem narzędzi komunikacji i struktury przekazu. W pracy tej zaprezentowano terminologię związaną z komunikacją marketingową oraz organizacją non-profit. Pokazano także jak wyglądają nośniki informacji w organizacji w ujęciu teoretycznym jak i praktycznym. W pisaniu pracy wykorzystano literaturę naukową, akty normatywne z zakresu organizacji pożytku publicznego i wolontariatu oraz materiały źródłowe Ośrodka Rehabilitacyjno-Readaptacyjno-Misyjnego „Magnificat”. Na przykładzie Ośrodka RRM „Magnificat” udowodniono, że poprzez skuteczny przekaz komunikacyjny instytucja może zaistnieć na rynku. Strategia komunikacji daje jednostkom niedochodowym możliwość konkurowania z innym organizacjami tej branży. Na podstawie tej organizacji zaprezentowano politykę komunikacji, jaką stosuje się obecnie w tymi miejscu. Ośrodek RRM „Magnificat” swoją działalność promocyjną sprowadza do rozpowszechniania własnoręcznie zaprojektowanych ulotek. Oprócz tego narzędzia komunikacji posiada również swoją stronę internetową, na której zamieszczane są aktualne informacje z zakresu funkcjonowania instytucji. Biorąc pod uwagę stopień konkurencji, jaki towarzyszy tego rodzaju instytucjom można wysnuć wniosek, że działalność promocyjna tychże jednostek powinna odpowiednio się rozwijać. Na Sądecczyźnie istnieje znaczna konkurencja wśród jednostek niedochodowych. Taka sytuacja motywuje organizacje do udoskonalania swych umiejętności z zakresu promocji.
Marketing Communication in Non-profit Organizations Based On the Example of "Magnificat" Rehabilitation Readaptation and Missionary Centre
Keywords: komunikowanie marketingowe; organizacje non-profit; zarządzanie organizacją non-profit; promocja