Ścieżka kariery zawodowej a usługi rynku pracy na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy w Tarnowie. - Janeczek, Małgorzata (My University, 2009)
Termin „kariera zawodowa” utożsamiany jest najczęściej z osiągnięciem sukcesu, popularności, uznania, błyskawicznym awansem, pełnieniem prestiżowych dobrze płatnych funkcji. Przyjmując taką wąską definicję kariery, wielu ludzi nie byłoby uprawnionych do określania własnej aktywności zawodowej tym mianem. Konieczne jest zatem przyjęcie takiej definicji kariery, która umożliwi uniknięcie wartościowania kariery zawodowej w kategoriach sukcesu i porażki. W swojej pracy będę rozpatrywać karierę zawodową nie tylko w kategoriach rezultatów pracy, ale także jako efekt wiedzy o sobie, stan docelowy wcześniej podjętych działań, czy też proces zdobywania doświadczeń w trakcie aktywności zawodowej w określonych organizacjach, co pozwoli na określenie mianem kariery zawodowej działań wszystkich aktywnych zawodowo jednostek. Kariera odnosi się zatem do przebiegu życia zawodowego człowieka, oznacza jego historię zatrudnienia, rozpoczynającą się od momentu wyboru i podjęcia pracy do chwili przejścia na emeryturę. Natomiast planowanie kariery zawodowej to proces, który rozpoczyna się właściwie od momentu poznawania zawodów istniejących na rynku pracy i trwa przez całe życie człowieka. Raz podjęta decyzja, wybór zawodu na początku tej drogi, nie musi być kontynuowana. Współczesny rynek pracy oferuje przecież wiele zawodów o zróżnicowanych specjalnościach, a dostępne szkolenia zawodowe dają możliwość zmiany wcześniej obranej drogi. Aby właściwie zaplanować własną drogę zawodową, należy brać pod uwagę szereg czynników, które mają wpływ na późniejsze wykonywanie danego zawodu. Szczególnie należy zwrócić uwagę na cechy osobowości oraz predyspozycje zawodowe, które charakteryzują daną osobę. Jeżeli ktoś zostanie „zmuszony” np. przez rodziców do nauki i potem wykonywania jakiegoś zawodu, a sam nie będzie się w tym spełniał, nie będzie dobry w tym, co robi. Są przecież zawody, które wymagają pasji, powołania (m.in. lekarz, nauczyciel) i nie są dobrze wykonywane, gdy w parze z kwalifikacjami nie idzie zaangażowanie. Najczęściej pojawiającymi się problemami w trakcie wyboru zawodu jest nieznajomość siebie, zawodów oraz rynku pracy. Te trzy obszary powinny być dokładnie rozpoznane, aby uniknąć sytuacji, w której zawód wyuczony będziemy wykonywać z przymusem, a tym samym – niechętnie, U progu drogi zawodowej liczymy, że otrzymamy wymarzoną i dobrze płatną pracę. Kariera zawodowa to osiągnięcie wymarzonego celu (poprzez wybór optymalnej ścieżki edukacyjno-zawodowej, znalezienie odpowiedniej pracy i dostosowanie się do trendów zgodnie z obserwacjami rynku pracy) oraz wysokiej pozycji zawodowej, a także zdobywanie coraz lepszych stanowisk, przebieg naszej pracy i czas jej oddany.
A Professional Career Path and Labor Services on the Example of the Tarnów County Labor Office.
Keywords: kariera zawodowa; rozwój zawodowy; rynek pracy