Wpływ czynników ekonomicznych, społecznych i kulturowych na zrównoważony rozwój gminy Krynica Zdrój - Kowal, Tomasz (My University, 2014)
Głównym problemem badawczym jak i celem opracowania niniejszej pracy, była próba odpowiedzi na pytanie jaki wpływ mają poszczególne czynniki ekonomiczne, społeczne i kulturowe na rozwój społeczno-gospodarczy gminy. Poddano je także szczegółowej analizie i ocenie. Wywnioskowano, że nie ma idealnie dobranych czynników ekonomicznych, społecznych i kulturowych wpływających na rozwój zrównoważony pozytywnie. W analizie SWOT obok czynników sprzyjających rozwojowi zrównoważonemu znajdziemy także czynniki ograniczające ten rozwój oraz turystykę gminy.

The main research problem and the objective of this study was an attempt to answer the question – what is the impact of economic, social and cultural factors to socio-economic development of the municipality. They were analysed very precisely. It is concluded that there are no perfectly matched economic, social and cultural factors that impact on sustainable development positively. A SWOT analysis shows us, that alongside factors contributing to sustainable development we find factors which are limiting this development and tourism district.
Impact of economic, social and cultural factors on the sustainable development of the municipality Krynica Zdrój
Keywords: społeczne; kulturowe; rozwój zrównoważony; impact of economy; social; cultural; sustainable development; czynniki ekonomiczne