Analiza samodzielności finansowej gmin w Polsce na przykładzie Gminy Dębno - Gurgul, Małgorzata (My University, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie gospodarki finansowej gminy jako jednostki samorządu terytorialnego w ujęciu teoretycznym i praktyczne odzwierciedlenie tej gospodarki w latach 2007-2011 na przykładzie gminy Dębno. Pierwszy rozdział poświęcony został genezie samorządu terytorialnego ze szczególnym zwróceniem uwagi na stan obecny w Polsce. Dokonana została również dokładna charakterystyka gminy jako podstawowej jednostki samorządu terytorialnego. Przedstawione zostały zadania gminy oraz sposoby finansowania gmin w Polsce. Rozdział drugi zawiera zakres samodzielności finansowej gminy, szczegółową charakterystykę podatków i opłat lokalnych stanowiących dochód budżetu gminy. Trzeci rozdział pracy poświęcono omówieniu krótkiej charakterystyki gminy Dębno wraz z mapą i herbem oraz liczbę ludności, podstawowe gałęzie przemysłu a także największe podmioty prowadzące działalność gospodarczą na terenie gminy. Ponadto dokonano podziału gminy na jednostki pomocnicze i organizacyjne. Ostatni rozdział opiera się przede wszystkim na analizie wielkości dochodów i opłat lokalnych gminy Dębno w latach 2007-2011. Przedstawiono jak zmieniała się kondycja finansowa gminy na przestrzeni analizowanych lat. W pracy wykorzystano literaturę ogólnie dostępną z zakresu funkcjonowania organów samorządu terytorialnego oraz dane ze sprawozdań finansowych gminy Dębno za lata 2007-2011.
The analysis of financial independence of polish boroughs based on Dębno Borough
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; budżet gminy; dochody gminy