Kształtowanie polityki rozwoju regionalnego w Polsce w aspekcie przystąpienia do Unii Europejskiej na przykładzie regionu małopolski - Tabor Anita (My University, 2000)
Zróżnicowanie rozwojowe oraz jego negatywne konsekwencje występujące na płaszczyźnie politycznej, ekonomicznej i społecznej są bezpośrednią przyczyną zainteresowania polityką regionalną. Przystępujące do Unii Europejskiej państwa wykazywały duże dysproporcje w rozwoju gospodarczym, co stanowiło istotna przeszkodę w procesie integracyjnym. Aby temu zapobiec polityka rozwoju regionalnego miała na celu redukcję zróżnicowań rozwojowych między różnymi regionami oraz wspólne zarządzanie wszelkimi funduszami, których zadaniem było wspieranie tej polityki. Polska ubiegając się o członkostwo w Unii Europejskiej musiała również takową politykę zacząć prowadzić powołując do życia różnego rodzaju organizacje wspierane środkami z funduszy oraz dostosowując zadania i kompetencje do wymogów unijnych. Termin „polityka regionalna” jest ostatnio coraz częściej używany, nie jest jednak rozumiany jednoznacznie. Autorka podejmuje temat celem bliższego zaprezentowania zagadnień polityki regionalnej a szczególnie aspektów tejże polityki odnoszącej się do rozwoju regionów, w tym też Małopolski.
Keywords: rozwój regionu; polityka rozwoju regionu w UE; Unia Europejska; członkostwo Polski w UE; integracja z UE; transformacja ustrojowa; inwestycje centralne; fundusze przedakcesyjne; środki pomocowe