Program wspierający prace małej firmy handlowej - Młynarczyk, Damian (My University, 2015)
Celem pracy inżynierskiej jest zaprojektowanie i utworzenie programu, który poprzez liczne funkcje wspomaga oraz ułatwia działanie firmy handlowej. W części opisowej autor przedstawił proces projektowania, implementacji i funkcjonowania programu oraz bazy danych. Głównym zadaniem, jakie zostało postawione przed projektantem i programistą było utworzenie łatwego i intuicyjnego w obsłudze systemu, dzięki któremu będzie możliwe m.in.: -kontrolowanie stanów ilościowych w sklepie/magazynie, -sprawdzanie na bieżąco cen skupu i sprzedaży każdego towaru/produktu, -wystawienie dokumentów sprzedaży (faktura). Program obsługiwany jest przez uprawnionych pracowników poprzez wykorzystanie spersonalizowanego dostępu, nadanego wcześniej przez administratora programu. Aplikacja została napisana z myślą o małych sklepach, magazynach, hurtowniach.

The author of this engineering thesis aimed to create a program that will significantly improve the operation of trading firm, particularly small shops, warehouses and wholesalers. In the descriptive part of a thesis, designing, implementing and operating the program and database were described. Due to an easy and intuitive system operating, it is possible to control inventory in the store / warehouse, preview the current purchase and selling prices of each commodity / product as well as issuing the sales documents such as invoice. The program can be handled by an authorized employee by using personalized access, which is granted earlier by the administrator of the program.
Program supporting a smal commercial enterprises
Keywords: Java; MySQL; Java Persistence API; NetBeans; sklep; magazyn; Java; MySQL; Java Persistence API; NetBeans; store; warehouse