System motywowania pracowników Warsztatów Terapii Zajęciowej - Koral Gabriela (My University, 2008)
Zarządzanie zasobami ludzkimi stało się jednym z kluczowych obszarów zarządzania przedsiębiorstwem w warunkach coraz silniejszej konkurencji na rynkach gospodarki globalnej. Przedsiębiorstwo chcąc przetrwać musi stale reorganizować się, ulepszać produkty i co najważniejsze zapewnić sobie jak najlepszą kadrę. Z powodu wzrastającej roli pracowników organizacje dostrzegają znaczenie polityki personalnej. Niniejsza praca będzie dotyczyć zagadnień związanych z motywacją, ale przede wszystkim z systemem motywacyjnym. W niniejszej pracy przedstawiono te zagadnienia w odniesieniu do pracowników warsztatów terapii zajęciowej zwłaszcza z terenów powiatu nowosądeckiego. Celem pracy jest identyfikacja czynników wpływających na motywację pracowników warsztatów terapii zajęciowej. Kolejnym celem jest budowa systemu motywacyjnego, który uwzględniać będzie materialne jak i pozamaterialne potrzeby pracowników z uwzględnieniem pewnego rodzaju specyfiki WTZ.
Keywords: motywacja; motywowanie pracowników; teorie motywacji; teoria hierarchii potrzeb A. Maslowa; dwuczynnikowa teoria Herzberga; teoria motywacji osiągnięć McClellanda; warsztaty terapii zajęciowej