Strategie podatkowe w efektywnym zarządzaniu przedsiębiorstwem - Witowska, Janina (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy dyplomowej było przedstawienie podstawowych cech podatku i systemu podatkowego w Polsce. Praca koncentruje się głównie na ukazaniu ważnego problemu, w jaki sposób podatki i parapodatki, czyli obciążenia fiskalne oddziaływają na przedsiębiorstwo i jaki mają wpływ na efektywne zarządzanie firmą. Integralną częścią pracy było zebranie i przeanalizowanie danych ankietowych oraz przeprowadzenie analizy badania symulacyjnego. Wyniki przeprowadzonej ankiety wykazały, że większość badanych respondentów opowiada się za uproszczeniem systemu podatkowego w Polsce, likwidacją ulg i obniżeniem stawek podatkowych. Z zebranych materiałów zostały wyciągnięte wnioski, iż w obecnej sytuacji gospodarczej w Polsce nie ma warunków do przeprowadzenia reformy w kierunku obniżania podatków.

The objective of this MA thesis was to present the basic features of tax and tax system in Poland. This thesis focuses mainly on the presentation of the important issues – how does incidence of taxes affect a business and how does it influence the effectiveness of running a company. A collection and the analysis of survey data as well as the analysis of the simulation test were an integral part of the thesis. The results of the carried out survey established that most of respondents are in favour of simplification of the tax system in Poland, the removal of tax reliefs and the reduction of tax rates. Conclusion drawn from the collected materials show that in the current economic situation in Poland there are no conditions to carry out a reform in order to cut taxes.
Tax strategies for effective business management
Keywords: podatek; płatnik; podatnik; podatek dochodowy od osób prawnych – CIT; podatek dochodowy od osób fizycznych – PIT; podatek od towarów i usług – VAT; tax; payer/remitter; taxpayer; corporate income tax - CIT; personal income tax - PIT; value added tax – VAT