Ocena jako główny element systemu motywacyjnego pracowników na podstawie Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Nowym Sączu - Halota, Aleksandra (My University, 2009)
Ocena pracowników jest jedną z najważniejszych funkcji systemu zarządzania w organizacji, ponieważ kształtuje zachowania pracowników, realizuje strategie jak i również cele firmy. Dokonywane oceny pracownicze mają ważne znaczenie dla poprawy polityki personalnej, a adekwatnie opracowane wyniki ocen stanowią ważną informacje dla kierownictwa organizacji o aktualnych i przyszłych problemach. Celem pracy jest identyfikacja słabych i mocnych stron systemu ocen pracowniczych MUW w Nowym Sączu wraz z ich propozycją doskonalącą oraz pokazanie związku pomiędzy ocenami pracowniczymi a motywacją pracowników.
The evaluation as the main element of the motivation system of employees on the basis of the Lesser Poland province office in New Sącz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; ocena pracowników; motywacja pracy; system motywacyjny