Dochody i wydatki podstawowej jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Ochotnica Dolna - Stec, Katarzyna (My University, 2015)
Gmina jako podstawowa jednostka samorządu terytorialnego ma na celu zaspokajanie potrzeb jej mieszkańców. Realizacja zadań nie jest możliwa bez odpowiednich finansów oraz organów odpowiedzialnych za ich rozporządzenie. Gmina prowadzi własną gospodarkę finansową, na którą składają się dochody i rozsądne wydatki. Niniejsza praca ma celu przybliżenie gospodarki finansowej gminy. Analizie zostały poddane m.in. ustalanie budżetu gminy, zakres zadań własnych i zleconych gminy oraz pojęcie i zasady budżetowe. Obiektem badań w zakresie struktury wydatków i dochodów była gmina Ochotnica Dolna w latach 2011 – 2013. Przez wszystkie analizowane lata można zauważyć, że przedmiotowa gmina prowadzi dobrą gospodarkę finansową, kończąc każdy rok budżetowy nadwyżką, jednocześnie dokonując ważnych dla gminy inwestycji. Jednak na podstawie analizy w niniejszej pracy, nasuwa się wniosek, że istnieje potrzeba dokonania kilku zmian, które pozwolą gminie Ochotnica Dolna na efektywniejszy i szybszy rozwój, zapewniający mieszkańcom lepsze i bezpieczniejsze warunki życia. Gmina bierze pod uwagę również wymogi turystów, które zamierza spełniać.

Commune as a basic unit of local government has a purpose to satisfy every needs of residents living in the area of commune. In fact, every task is impossible without proper funds and the bodies responsible for their regulation. Therefore, each commune has its own financial management, which I am going to present in this thesis. Budget of the commune, range of tasks, concept and the budgetary rules has been analyzed in this thesis. Ochotnica Dolna was the research facility of range structure of expenditure and revenue in years 2011-2013. It is easily noticeable that Ochotnica Dolna manages finances well and makes good investments. However, it is concluded that there is a need to make some changes that will make commune more efficient and provide faster development. The municipality also takes account of the requirements of tourists wishing to meet.
Revenue and expenditure basic unit of local self-government on the example of Ochotnica Dolna
Keywords: gmina; budżet gminy; dochody gminy; wydatki gminy; gmina Ochotnica Dolna; inwestycje gminne; subwencje; dotacje; commune; budget of the commune; income of the commune; expense of the commune; community investments; subsidies; grants