Aktywizacja osób bezrobotnychw powiecie nowotarskim w latach 2005 -2007 na przykładzie działań Powiatowego Urzędu Pracy w Nowym Targu - Rusinowicz, Aleksandra (My University, 2009)
Praca niniejsza ma na celu przedstawienie sytuacji na rynku pracy powiatu nowotarskiego w latach 2005 – 2007, a więc w okresie kiedy sytuacja gospodarcza kraju zaczęła się stabilizować. Podjęto w niej próbę sprawdzenia hipotezy, że programy rynku pracy, którymi posługiwał się Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Targu w celu aktywizacji bezrobotnych są skuteczną formą przywracania tej grupy do aktywności zawodowej, a tym samym skuteczną formą przeciwdziałania bezrobociu i łagodzenia jego negatywnych skutków. Źródłem wiedzy teoretycznej wykorzystanej przy pisaniu pracy są wydawnictwa i publikacje wielu specjalistów w dziedzinie ekonomii, specjalistów, którzy od lat zajmują się badaniem rynku pracy, przyczyn nierównowagi, a zwłaszcza przyczyn nasilania się zjawiska bezrobocia, badaniem postaw bezrobotnych i pracodawców. Dane statystyczne udostępnione zostały przez Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Targu (sprawozdania, analizy, materiały źródłowe). Źródłem wiedzy są również rozmowy przeprowadzone z kierownictwem urzędu, pośrednikami pracy, doradcą zawodowym i osobami, które zajmują się realizacją poszczególnych form aktywizacji. Praca składa się z trzech rozdziałów, z których każdy podzielony jest na podrozdziały. W rozdziale pierwszym przedstawione zostały funkcje polityki zatrudnienia, zdefiniowane podstawowe pojęcia dotyczące rynku pracy, w tym : bezrobocia oraz opisane podstawowe przyczyny powstawania bezrobocia. Pokazana została struktura i zadania administracji publicznej – powołanej do instytucjonalnej obsługi rynku pracy oraz innych instytucji rynku pracy, które realizują zadania w obszarze rynku pracy. Opisane zostały również instrumenty przeciwdziałania i ograniczania bezrobocia. Rozdział drugi zawiera charakterystykę regionu nowotarskiego pod względem położenia geograficznego, obszaru i walorów przyrodniczych. W rozdziale tym pokazano strukturę demograficzną mieszkańców oraz scharakteryzowano podmioty gospodarcze funkcjonujące na lokalnym rynku pracy. Analiza programów rynku pracy wykorzystywanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Targu w celu aktywizowania bezrobotnych takich jak: pośrednictwo pracy, poradnictwo zawodowe i informacja zawodowa, szkolenia, działania klubu pracy, staże, przygotowanie zawodowe w miejscu pracy, prace interwencyjne, prace społecznie użyteczne oraz dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej, zawarta jest w rozdziale trzecim. Analiza obejmuje lata 2005-2007 i dotyczy ilości zaktywizowanych bezrobotnych, kosztów poniesionych na poszczególne programy oraz ich skuteczności pod względem zatrudnienia.
Activating unemployed people of Nowy Targ area back to work during the years of 2005 – 2007 taking as an example actions undertaken by local labour office in Nowy Targ
Keywords: rynek pracy; bezrobocie; aktywizacja bezrobotnych