Analiza wyboru optymalnej formy opodatkowania w prowadzeniu działalności gospodarczej - Sułkowska, Barbara (My University, 2011)
Głównym celem pracy jest analiza wyboru optymalnej formy opodatkowania w prowadzeniu działalności gospodarczej i analiza systemu opodatkowania osób fizycznych prowadzących własną działalność gospodarczą na niewielką skalę oraz czynników, które decydują o wyborze najlepszej formy opodatkowania przez tego typu podmioty gospodarcze. Z obserwacji i analizy wyników prowadzonych badań można wnioskować, że optymalną formą opodatkowania działalności gospodarczej jest taka, która zapewni podatnikowi minimalizację wielkości płaconego podatku. Należy też wziąć pod uwagę czas i koszty związane z prowadzeniem wymaganej przy danej formie opodatkowania dokumentacji księgowej. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, która z form opodatkowania działalności gospodarczej jest najbardziej korzystna, gdyż to zależy w dużej mierze od rodzaju prowadzonej działalności gospodarczej. Każdy przypadek wymaga indywidualnej i szczegółowej analizy. Praca pokazuje w jakich przypadkach dana forma opodatkowania jest optymalna i kiedy można ją wybrać, tzn. w jakiej sytuacji wykaże ona najwyższą opłacalność i przy jakich kosztach i dochodach dana forma opodatkowania działalności gospodarczej okaże się najbardziej korzystną. Wybór optymalnej formy zależy zarówno od rodzaju prowadzonej działalności, jak i od trafności przeprowadzanych kalkulacji finansowych. Wybierając optymalną formę opodatkowania przedsiębiorca powinien kierować się różnymi kryteriami, takimi jak: rozmiar przyszłej prowadzonej działalności gospodarczej, zakres niezbędnej kooperacji, ewentualne ograniczenia wynikające z przepisów prawa, uciążliwości ewidencyjne, a także możliwość skorzystania z różnego rodzaju ulg i odliczeń. W pracy dążono do potwierdzenia hipotezy, że wybór optymalnej formy opodatkowania zależy od specyfiki prowadzonej działalności gospodarczej i preferencji przedsiębiorcy, w tym głównie od wysokości osiąganych przychodów i ponoszonych kosztów.
Analysis of optimal choice tax forms business
Keywords: działalność gospodarcza; opodatkowanie; karta podatkowa; ryczałt; forma opodatkowania; opodatkowanie