Wykorzystanie instrumentów pochodnych w zabezpieczaniu ryzyka finansowego przedsiębiorstw - Borek, Mateusz (My University, 2011)
Celem poniższej pracy jest zaprezentowanie roli kontraktów terminowych w polityce finansowej przedsiębiorstw oraz zaprezentowanie części teoretycznej i praktycznej dotyczącej wykorzystania tych kontraktów przez firmy. W pierwszym rozdziale zostanie zaprezentowana historia kontraktów terminowych, ich rodzaje oraz największe kryzysy z nimi związane. Rozdział drugi opisuje ryzyko finansowe związane z prowadzoną działalnością gospodarczą, które, jak pokaże późniejsza część pracy, można zminimalizować dzięki kontraktom terminowym. Rozdział trzeci to szerszy opis sytuacji związanej z kryzysem w Polsce spowodowanym przez toksyczne opcje, zostanie tutaj przedstawiona sytuacja gospodarcza, jaka w tamtym okresie panowała oraz symulacja strat jakie poniosły przedsiębiorstwa w ramach tego kryzysu. Czwarty rozdział opisuje wybrane problemy, na jakie natrafia przedsiębiorstwo korzystając z zabezpieczenia na giełdzie, a nie na przykład w formie umowy prawnej. Ostatni rozdział jest to podsumowanie pracy ze wskazaniem najważniejszych argumentów, które przemawiają za potrzebą stosowania kontraktów terminowych w polityce finansowej przedsiębiorstw.
Derivatives in enterprises - financial risk management
Keywords: kontrakty terminowe; polityka finansowa; toksyczne opcje; kryzys finansowy