Zarządzanie ryzykiem walutowym w przedsiębiorstwie - Pierwoła, Michał (My University, 2011)
Ryzyko nieustannie towarzyszy człowiekowi. Ryzyko walutowe jest dla przedsiębiorstw istotnym problemem. Nierzadko przyczyną problemów jest niewiedza, a z drugiej strony lekceważenie ryzyka przez menedżerów. Praca ma na celu przybliżenie istoty ryzyka, jego rodzaje oraz metody oceny i zabezpieczenia. W zarządzaniu ryzykiem pomagają zabezpieczenia zewnętrzne i wewnętrzne. Do pierwszych metod zalicza się kontrakty futures, forward, opcje i swap. Nieumiejętnie wykorzystanie opcji walutowych doprowadziło w roku 2008 do wysokich strat polskich przedsiębiorców. Istnieją wskaźniki pozwalające w pewnym stopniu przewidzieć nastroje czy reakcje rynków, a tym samym mogą pomóc w szacowaniu ryzyka i podejmowaniu decyzji.
Currency risk management in a company
Keywords: ryzyko; ryzyko walutowe; instrumenty pochodne; opcje; wskaźniki wyprzedzające koniunkturę; futures; forward; swap; indeks LEI