Analiza finansowa Grupy Kapitałowej Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. w latach 2008-2013 - Stawarz, Arkadiusz (My University, 2014)
Analiza finansowa jest wykorzystywana w procesie zarządzania jako narzędzie służące do oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa oraz służy różnym grupom interesów w ocenie wiarygodności podmiotu gospodarczego. Prawidłowo sporządzona analiza finansowa dostarcza wiele cennych informacji pozwalających na właściwe kształtowanie struktury majątkowo-kapitałowej, wspomaga racjonalne kształtowanie rozrachunków i przepływów pieniężnych, pozwala na bieżącą ocenę sytuacji finansowej i efektywności ekonomicznej prowadzonej działalności oraz umożliwia nadzór i kontrolę nad kosztami, przychodami i wynikiem finansowym. Niniejsza praca dyplomowa prezentuje analizę finansową Grupy Kapitałowej Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. w latach 2008-2013, która jako spółka notowana na giełdzie papierów wartościowych, posiada prawnie zdefiniowany obowiązek publikacji sprawozdań finansowych. Realizacja przyjętych strategii krótko i długoterminowych, składających się z wielu inicjatyw, ma za zadanie przygotować Spółkę do działania w warunkach zliberalizowanego rynku gazu, poprzez utrzymanie pozycji lidera w branży poszukiwawczo-wydobywczej oraz pozycji głównego sprzedawcy gazu ziemnego oferującego również ciepło i energię elektryczną. W badanym okresie wskaźniki finansowe przedsiębiorstwa osiągały bezpieczny poziom. Płynność finansowa utrzymana jest na wysokim poziomie, co świadczy o wypłacalności przedsiębiorstwa wobec wierzycieli. Stabilne wskaźniki rentowności i efektywności wskazują na to, że przedsiębiorstwo jest dobrze zarządzane i rozwija się. Dokonana analiza finansowa Spółki w oparciu o: analizę dynamiki sprawozdań finansowych, analizę struktury sprawozdań finansowych oraz analizę wskaźnikową w odniesieniu do planów, strategii i inicjatyw, optymistycznie rokuje na przyszłość Grupy Kapitałowej Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A.

Financial analysis is used in the management process as a tool to assess the financial condition of the company and supports different groups of interests in assessing the reliability of the company. Properly prepared financial analysis provides a lot of valuable information to allow the proper development of assets and capital structure, supports the rational development of accounts and cash flow, allows current assessment of the financial situation and the economic efficiency of the business and allows monitoring and control of costs, revenues and financial results. The present thesis depicts financial analysis of Grupa Kapitałowa Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. between years 2008-2013. As a company listed on the stock exchange, it has a legally defined duty to publish financial statements. Implementation of the adopted short and long term strategies consisting of a number of initiatives, is designed to prepare the Company to operate in a liberalized gas market by maintaining a leadership position in exploration and production industry and the position of the main sellers of natural gas which also offer heat and electricity. In the analyzed period, the company's financial indicators reached a safe level. Financial liquidity is maintained at a high level, which indicates the solvency of the company to creditors. Stable profitability and efficiency ratios indicate that the company is well managed and develops. The financial analysis of the Company based on analysis of the dynamics of financial statements, analysis of the structure of financial statements and ratio analysis with respect to the plans, strategies and initiatives is the optimisitic prognosis for the future of the Grupa Kapitałowa Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A.
Financial analysis of Grupa Kapitałowa Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. in the period 2008-2013
Keywords: analiza finansowa; sprawozdanie finansowe; wskaźniki finansowe; bilans; RZiS; financial analysis; financial statement; financial indicators; balance sheet; loss and profit statement