Migracja Polaków do Irlandii i Wielkiej Brytanii po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, z uwzględnieniem skutków ekonomicznych i społecznych dla obu stron. - Klimek, Filip (My University, 2008)
Najważniejszym celem pracy było wyjaśnienie przyczyn oraz skutków migracji Polaków. Ponieważ termin „migracja” połączony jest nierozerwalnie z państwem wysyłającym oraz przyjmującym, nie sposób rozpatrywać tego zjawiska tylko z jednego punktu widzenia. Dlatego zbadane zostały również skutki ekonomiczne i społeczne z perspektywy Wielkiej Brytanii i Irlandii. Realizując wyżej postawione cele, w pracy poddano weryfikacji następujące hipotezy badawcze: 1. Większość Polaków, którzy udali się do Wielkiej Brytanii lub Irlandii po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej jest zainteresowana powrotem do kraju. 2. Wielka Brytania oraz Irlandia osiągają więcej korzyści dzięki otwarciu swojego rynku pracy dla imigrantów z Polski. 3. Większość studentów Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University w Nowym Sączu nie zamierza po zakończeniu studiów rozpoczynać kariery poza granicami Polski. Celem poznanie opinii studentów na temat obecnej migracji Polaków, a także ich planów związanych z rozpoczęciem karier po zakończeniu studiów przeprowadzono badanie ankietowe. Badanie zostało przeprowadzone na terenie Wyższej Szkoły Biznesu – NationalLouis University w Nowy Sączu w maju 2008 roku. Wzięło w nim udział 100 studentów III, IV oraz V roku studiów dziennych. W pracy nie udało się udowodnić dwóch pierwszych tez.Trzecia teza dotycząca studentów Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University w Nowym Sączu została zweryfikowana pozytywnie. Po przeprowadzeniu badania ankietowego okazało się, iż zdecydowana większość z nich (82%) chce rozpocząć swoją karierę w Polsce.
Analysis of Polish migration to Great Britain and Republic of Ireland after joining European Union on 1st May 2004, including the economic and social impacts.
Keywords: migracja; migracja zarobkowa; przyczyny migracji; ekonomiczne aspekty migracji