Dozór Policji jako jeden z nieizolacyjnych środków zapobiegawczych w procesie karnym - Wójcik, Iwona (My University, 2013)
Dozór Policji jest środkiem zapobiegawczym, który jest używany w stosunku do oskarżonego lub podejrzanego. Środek ten może zastosować prokurator lub sąd i środek ten polega na obowiązku okresowego zgłaszania się do określonego organu dozorującego (np. miejscowej komendy policji), meldowaniu o zmianach pobytu, zakazie opuszczania określonego obszaru (np. terenu danego województwa) oraz innych ograniczeń swobody. Istotą dozoru jest ograniczenie osobistej swobody podejrzanego w zakresie koniecznym dla zapewnienia prawidłowego toku postępowania karnego. Pozostający na wolności podejrzany podlega systematycznej kontroli Policji, dzięki czemu pozostaje do dyspozycji prokuratora czy sądu. W pracy scharakteryzowano różnicę między środkami zapobiegawczymi a środkami reakcji karnej. Opisano środki zapobiegawcze w systemie procesowych środków przymusu, jak również przedstawiono funkcje środków zapobiegawczych. Następnie wykazano relacje zachodzące pomiędzy środkami zapobiegawczymi a środkami reakcji karnej. Omówione zostały procesowe i pozaprocesowe funkcje środków zapobiegawczych. Praca ta opisuje funkcje dozoru Policji jak również omawia rodzaje obowiązków nakładanych na oskarżonego w ramach dozoru Policji.

Pre-trial Police supervision is a preventive measure which is used in relation to defendant or suspect. It may be applied by a prosecutor or court. Pre-trial Police supervision implies that suspect is obliged to report periodically to authorities (e.g. local police station) about changing place of residence. The suspect is forbidden to leave definite area (e.g. particular vivodship) and other restrictions of suspect’s personal liberty are imposed as well. The aim of pre-trial supervision is to limit personal freedom of suspect in order to provide proper criminal proceeding. Although a suspect is still at liberty, he is controlled by the Police systematically and as a result he is at prosecutor or court’s disposal. In the following paper the difference between preventive measures and penal reaction measures is characterized. Preventive measures in the system of trial coercive measures, as well as functions of preventive measures are described. Then, the relationships between preventive measures and penal reaction measures are demonstrated. Moreover, functions of pre-trial Police supervision and types of obligations which are imposed on offenders are revealed.
Pre-trial police supervision as one of non-insulating preventive measures in a criminal trial
Keywords: przestępstwo; sprawca; pokrzywdzony; organy ścigania; środki zapobiegawcze; sąd; wymiar kary; wyrok; pozbawienie wolności; crime; offender; aggrieved; investigative authorities; preventive measures; court; sentence; judgment; prison sentence