Analiza procesu oceny i wyboru dostawców w przedsiębiorstwie Newag S.A. - Kroczek, Aneta (My University, 2015)
Wybór dostawcy jest nieodłącznym elementem istnienia każdego przedsiębiorstwa. Każda decyzja podjęta w tym temacie przyniesie w przyszłości lepsze, bądź gorsze skutki. Może się ona przyczynić do budowania konkurencyjnej pozycji przedsiębiorstwa na rynku tylko wtedy, gdy wybór jest przemyślany i trafny. Aby przeprowadzić ten proces w prawidłowy sposób, zaleca się stosowanie odpowiednich metod oceny i wyboru dostawców na podstawie istotnego dla danej firmy zakresu kryteriów. Celem pracy było przedstawienie wybranych modeli wspomagających proces oceny i kwalifikacji dostawców oraz analiza tego procesu w firmie Newag S.A. znajdującą się w Nowym Sączu. Źródłem danych, na których oparta została empiryczna część pracy była dokumentacja dotycząca niniejszego tematu oraz informacje zebrane podczas badania za pomocą wywiadu ankietowego. Ich analiza pozwoliła zidentyfikować metody oceny i wyboru dostawców stosowane przez firmę oraz ustalić, w jakim stopniu prawidłowy wybór dostawcy wpływa na funkcjonowanie całego przedsiębiorstwa, a także czy wiąże się on z budowaniem konkurencyjnej pozycji na rynku. Ponadto pokazany został wpływ funkcjonalności rozwiązań informatycznych w procesie zaopatrzenia, jak również możliwości, jakie płyną z utrzymywania bliskich relacji z dostawcami.

Choosing supplier process is an indispensable element of any company’s existence. Due to this subject, every decision that is made can bring better or worst consequences in the future. It can only contribute to create a competitive position on the market if the choice is considered and accurate. To perform this process in the correct way it is recommended to use appropriate methods of evaluating and choosing suppliers which are based on the measures that are important for a specific company. The purpose of this thesis was to present a few models of evaluating and choosing suppliers and the analysis of this process in the Newag S.A. company located in Nowy Sacz. The source of data used in the practical part of the thesis was the documentation of this process and the information that was collected while the survey interview research. The analysis let to identify the methods of evaluating and choosing suppliers that are used by the company and establish how high is the impact of the correct choice for the company’s life or if it is connected with creating a competitive position on the market. Moreover, the thesis shows the influence of the informatics’ solutions on the sourcing process, as well as the opportunities of keeping close relationship with the suppliers.
The analysis of the supplier evaluation and selection process: the case of Newag S.A.
Praca wyróżniona ale zastrzeżona.
Keywords: zarządzanie dostawcami; metody oceny i wyboru dostawców; zakupy zaopatrzeniowe; łańcuch dostaw; sieci dostawców; supplier management; methods of evaluating and choosing suppliers; supply purchases; supply chain; supplier network