Problem kary śmierci w Europie - aspekty prawno-polityczne - Andrasz Justyna (My University, 2005)
Temat pracy prezentujący problem kary śmierci w Europie w ujęciu prawno politycznym prezentuje debatę jaka się toczy na kontynencie w tym aspekcie. Celem pracy jest zaprezentowanie toczącej się debaty w Europie w wybranych przez autorkę aspektach. Debata ta jest wciąż używa nie tylko w poszczególnych krajach europejskich ale również w obrębie poszczególnych organizacji międzynarodowych. Duża część pracy poświęcona jest sytuacji jaka powstała w Polsce na skutek projektu ustawy Prawa i Sprawiedliwości przywracającego karę śmierci do systemu karnego oraz ewentualnych skutków takiego postępowania. Projekt spowodował odrodzenie się debaty, w której udział bierze społeczeństwo, specjaliści różnych dziedzin oraz przedstawiciele hierarchii Kościoła Katolickiego. Sytuacja nie jest łatwa do rozstrzygnięcia, ponieważ biorąc pod uwagę zwycięstwo PiSu w wyborach parlamentarnych i prezydenckich oraz zakładając chęć realizacji programu przedwyborczego, można spodziewać się ponownego sejmowego głosowania nad projektem ustawy. Projekt ten mógłby mieć szeroko idące skutki nie tylko polityczne, ale również w postaci poważne naruszonych zobowiązań prawnomiędzynarodowych Polski. Zaznaczyć trzeba, iż Polska jest członkiem Unii Europejskiej, której pozostali członkowie nie mają kary śmierci w swoich systemach prawnych. Co więcej, to jeden z warunków przystąpienia do wspólnoty. Istotne są również licznie podpisane i w większości ratyfikowane konwencje międzynarodowe stanowiące o prawach człowieka, w tym karze śmierci.
Keywords: problem kary śmierci w Polsce; demokracja; system praw człowieka; Rada Europy; Unia Europejska; organizacje pozarządowe; debaty na temat kary śmierci; Amnesty International; Human Rights Watch