Doskonalenie systemu zarządzania zasobami ludzkimi w małym przedsiębiorstwie. - Gieracka, Monika (My University, 2013)
Celem pracy jest opis systemu zarządzania zasobami ludzkimi oraz próba doskonalenia tego systemu w małym przedsiębiorstwie. Badaniami była objęta firma R. R. Płowieccy w Tuchowie. Badaniu podlegał cały personel omawianej organizacji. Badania odbywały się na przełomie kwietnia i maja roku 2013. W badaniach został zastosowany kwestionariusz, który zawierał pytania dotyczące systemu zarządzania zasobami ludzkimi w małej firmie R. R. Płowieccy. Dzięki badaniu możliwa była ocena owego systemu i ewentualne kierunki doskonalenia systemu zarządzania personelem. Kwestionariusz ten składał się z dwudziestu pięciu pytań i dotyczył poszczególnych elementów systemu zarządzania personelem. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy zawiera pojęcie i charakterystykę małego przedsiębiorstwa. Zaprezentowana została organizacja systemu zarządzania zasobami ludzkimi w małym przedsiębiorstwie. Opisany został proces zarządzania zasobami ludzkimi w/w przedsiębiorstwie. Drugi rozdział dotyczył firmy R. R. Płowieccy, jako obiektu badań empirycznych. Przedsiębiorstwo to zostało dokładnie scharakteryzowane. Opisana została historia firmy, na którą składało się powstanie, rozwój i zakres działalności, a także organizacja firmy. W tej części został również przedstawiony schemat organizacyjny firmy. Trzeci rozdział – badawczy, zawiera charakterystykę badań. Analiza wyników badań pozwoliła opracować plan udoskonalenia systemu zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie R. R. Płowieccy. System ten wymaga poprawy szczególnie w zakresie przyjmowania potencjalnych pracowników do pracy, systemu szkoleń. Motywacja pracowników też wymagałaby poprawy.
Improvement of human resources management system in small business.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; małe i średnie przedsiębiorstwa; analiza; zasoby ludzkie