Instrumenty oddziaływania gminy na rozwój sektora MŚP - Bujak Małgorzata (My University, 2004)
Celem pracy jest identyfikacja oraz ocena finansowych i pozafiansnowych działań i instrumentów służących wspieraniu małej i średniej przedsiębiorczości przez gminę. Przyjęta hipoteza (I) badawcza zakłada, iż gminy mają szerokie możliwości wykorzystywania instrumentów o charakterze fiskalnym i pozafiskalnym, których kompleksowe wykorzystanie, pozwala poprawić lokalne warunki rozwoju przedsiębiorczości. Hipoteza druga (II) oparta jest na założeniu, iż gminy rzadko prowadzą kompleksową politykę wspierania przedsiębiorczości, często nie znając i nie wykorzystując wszystkich dostępnych instrumentów (stymulatorów). Jako metody badawcze przyjęto analizę aktów prawnych, normujących rozmaite instrumenty wspierania przedsiębiorczości, dane statystyczne obrazujące efektywność stosowania konkretnych instrumentów, jak i rozwiązań podjętych przez wybrane gminy.
Keywords: sektor MŚP; przedsiębiorczość; integracja z UE; podatki i opłaty lokalne; ulgi i zwolnienia podatkowe; zewnętrzne źródła finansowania; dotacje; pożyczki; emisja obligacji komunalnych; inwestycje; gmina; rozwój przedsiębiorczości; promocja