Projekt programu śledzenia ruchu i pochodzenia w otwartym łańcuchu dostaw z wykorzystaniem systemu GS1 - Ogorzałek, Grzegorz (My University, 2006)
Praca jest projektem programu przeznaczonego do tworzenia i znakowania jednostek logistycznych jak również automatycznej rejestracji ruchu takich jednostek i ich historii w obrębie danej firmy. Projekt powstał w oparciu przede wszystkim o materiały Instytutu Logistyki i Magazynowania, będącego w Polsce przedstawicielem krajowym organizacji GS1, materiałów własnych firmy BCS Polska sp. z o.o. w Nowym Sączu oraz własnych doświadczeń związanych z wdrażaniem standardów GS1 w ramach pracy zawodowej. W pierwszym rozdziale przybliżone zostaną uregulowania prawne związane ze śledzeniem ruchu i pochodzenia, krótki opis systemu GS1 oraz urządzeń do automatycznej identyfikacji z wykorzystaniem kodów kreskowych. Kolejne rozdziały stanowią projekt programu realizującego wymagania związane z rejestracją śledzenia ruchu i pochodzenia. W drugim rozdziale przedstawione zostały wymagania funkcjonalne systemu. W trzecim analiza przypadków użycia. W kolejnych architektura systemu, definicja bazy danych i logiki biznesowej systemu, następnie definicje dodatkowe oraz przykłady formatek ekranowych. Treść pracy przyczyni się do lepszego poznania istoty systemu GS1 i praktycznej strony jego wykorzystania w otwartym łańcuchu dostaw.
Keywords: logistyka; łańcuch dostaw; kod kreskowy; programy komputerowe; komputerowe wspomaganie zarządzania