Kredytowanie mieszkalnictwa w Polsce na przykładzie Banku Zachodniego WBK S.A. - Kosowska, Anna (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie problematyki kredytowania nieruchomości mieszkaniowych na przykładzie Banku Zachodniego WBK S.A. Zakres pracy obejmuje lata 2003 – 2011. W części teoretycznej zwrócono uwagę na finansowanie nieruchomości mieszkaniowej za pomocą kredytu hipotecznego. W części badawczej analizie poddano ofertą BZ WBK S.A. na tle innych banków i dokonano oceny pozycji Banku na rynku kredytów hipotecznych. Kredyty mieszkaniowe w 2011 roku stanowiły 52,3% w strukturze kredytów dla gospodarstw domowych. W 60% były to kredyty w walucie obcej. Poddany analizie Bank Zachodni WBK S.A. znajduje się w dziesiątce banków udzielających najwięcej kredytów złotowych, natomiast jego udział w sprzedaży kredytów hipotecznych wynosi 2,2 %. Pod względem wysokości udzielanych kredytów hipotecznych znalazł się na trzeciej pozycji wśród największych banków w Polsce. Oferta kredytowa banku zachęca klientów krótkim okresem pobierania opłaty za wcześniejszą spłatę kredytu, korzystnym oprocentowaniem kredytu udzielonego w polskiej walucie, szybkimi procedurami kredytowymi oraz możliwością przewalutowania. Dla osób spełniających określone kryteria możliwe jest również uzyskanie kredytu mieszkaniowego z dopłatami BGK „Rodzina na swoim”. Ofertę Banku Zachodniego WBK S.A. cechuje jednak dość krótki okres kredytowania oraz wymóg posiadania udziału własnego.

The purpose of herewith master's thesis is to present the issues of crediting of residential properties based on an example of Bank Zachodni WBK S.A. The scope of master thesis covers the years 2003 - 2011. In the theoretical part of the work attention was paid on financing of residential properties through a mortgage credit. In the research part of the work the offer of BZ WBK S.A. was analyzed in comparison to the other banks and position of the bank on the mortgage credit market was assessed. In the structure of credits for households mortgage credits accounted for 52,3% in 2011.60% of the credits were in foreign currency. Analyzed BZ WBK S.A. is in the top ten banks providing the highest number of credits in Polish zlotys, whereas its share in the sale of mortgage credits is 2.2%. In terms of height of mortgage credits BZ WBK S.A. is on the third position among the largest banks in Poland. The credit offer of the bank encourages customers by short charge period for the early repayment of the credit, the favorable interest rates of credit in Polish zlotys, the rapid credit procedures and the possibility of revaluation. For those who meet certain criteria it is possible to obtain a mortgage credit with BGK subsidies within "Family on its own" program. Nevertheless, the offer of BZ WBK S.A. is characterized by a short period of crediting and the requirement to have an own financial contribution.
Crediting of residential properties based on the example of Bank Zachodni WBK S.A.
Keywords: finansowanie; nieruchomość mieszkaniowa; oferta kredytowa; kredyt hipoteczny; Bank Zachodni WBK S.A.; financing; residential property; credit offer; mortgage credit; Bank Zachodni WBK S.A.