Opodatkowanie usług turystycznych w ramach Unii Europejskiej - Dawiec Joanna (My University, 2005)
Celem pracy jest przedstawienie specjalnego schematu opodatkowania usług turystycznych, z uwzględnieniem problemów, z jakimi borykają się obecnie polskie biura podróży. Zagadnienia te opisałam opierając się przede wszystkim na: Szóstej Dyrektywie Rady z 17 maja 1977 r., Ustawie o podatku od towarów i usług z 11 marca 2004 r. oraz Rozporządzeniu Ministra Finansów z 27 kwietnia 2004 r. Hipoteza badawcza zakłada, iż specyfika opodatkowania usług turystycznych budzi liczne kontrowersje utrudniając funkcjonowanie i rozliczanie podmiotów turystycznych.
Keywords: system podatkowy; podatki pośrednie; gospodarka rynkowa; sektor turystyczny w gospodarce UE; harmonizacja podatków w Unii Europejskiej; usługi turystyczne; podatek VAT; Biuro Turystyczne "Gromada"