Logistyka zaopatrzenia w FPHU Wiśniowski - Tokarz Andrzej (My University, 2007)
W latach 90 XX wieku nastąpiło upowszechnienie w praktyce gospodarczej i literaturze ekonomicznej pojęcia “logistyka”. Początkowo logistyka znalazła zastosowanie w działaniach wojskowych. Pojęcie “logistyka” zostało powszechnie zaakceptowane w słownictwie wojskowym, rozumiane głównie jako ekonomiczny element działań militarnych. Podczas drugiej wojny światowej Departament Obrony USA powołał do życia interdyscyplinarne zespoły, których zadaniem był rozwój matematycznych modeli planowania oraz ich zastosowanie do rozwiązywania problemów logistycznych armii amerykańskiej. Do najważniejszych z tych problemów należały lokalizacja i zaopatrzenie magazynów oraz problemy transportowe. W ten sposób wspomniane zespoły projektowe stworzyły podwaliny pod rozwój zarówno matematycznej nauki planowania, znanej dziś pod nazwą badań operacyjnych, jak też ekonomicznej dyscypliny naukowej – logistyki. Celem pracy jest scharakteryzowanie procesów logistycznych w zarządzaniu przedsiębiorstwem a w szczególności zastosowanie metody wyboru źródeł zakupu – kwalifikacji i oceny poszczególnych dostawców w Firmie Wiśniowski.
Enterprise procurement logistic on the example of FPHU “Wiśniowski"
Keywords: logistyka; zarządzanie przedsiębiorstwem; koncepcje metod logistyki; kontrola efektów zarządzania logistycznego; FPHU “WIŚNIOWSKI”; planowanie dostaw logistycznych