Rola i miejsce nadzoru właścicielskiego w zarządzaniu gminą na przykładzie gminy Żabno - Szef Arkadiusz (My University, 2007)
Gmina jako jednostka samorządu terytorialnego usytuowana jest na najniższym szczeblu administracji samorządowej. Znajduje się ona najbliżej obywatela i dlatego do jej zadań należy zaspokajanie podstawowych jego potrzeb. Realizując swoje zadania wykorzystuje ona różne formy prowadzenia działalności gospodarczej. Poprzez prowadzenie działalności w formie jednostek i zakładów budżetowych, spółek kapitałowych, aż do różnego rodzaju umów, gmina narażona jest przy tym na negatywne działania i czynniki, które uderzając w gminę, która powierza swoje mienie jednostkom organizacyjnym do realizacji zadań, uderzają przede wszystkim w mieszkańców gminy. W zapobieganiu takim zdarzeniom służy nadzór właścicielski. Problematyka nadzoru właścicielskiego, bądź korporacyjnego jest mało znana i niestety świadomość potrzeby stałego i fachowego nadzoru nad tymi jednostkami nie dojrzała jeszcze we wszystkich jednostkach samorządu terytorialnego. Celem niniejszej pracy jest znalezienie odpowiedzi na następujący problem : jakie miejsce i jaką rolę odgrywa nadzór właścicielski w zarządzaniu gminą na przykładzie gminy Żabno, a więc jak ten nadzór jest realizowany nad jednostkami organizacyjnymi w gminie Żabno, a więc nad prawidłowym wykorzystaniem środków pieniężnych, trwałych, a przede wszystkim nad prawidłową realizacją powierzanych im zadań.
The role and the place of corporate governance in commune management based on Żabno commune
Keywords: nadzór właścicielski; samorząd terytorialny; gmina; gospodarka finansowa gminy; finanse publiczne; prawo spółek handlowych; spółki z udziałem gminy; gmina Żabno