Działalność inwestycyjna prowadzona przez gminy w Polsce na przykładzie Gminy Grybów w latach 2007-2010 - Mikołajczyk, Bożena (My University, 2012)
W pracy została przedstawiona działalność inwestycyjna podejmowana przez gminy w Polsce. Celem pracy jest przedstawienie działalności inwestycyjnej jako działania prowadzącego do rozwoju gospodarczego gminy. W tym celu jako przykład posłużyła Gmina Grybów, która była analizowana w perspektywie czterech lat przy uwzględnieniu czynników zewnętrznych i wewnętrznych, które miały znaczenie i wpływ na rozwój Gminy. Zostały przedstawione kierunki oraz możliwości rozwoju działalności inwestycyjnej w dalszym okresie, które wynikły z szans i różnorodnych czynników. W pracy zostały wykorzystane źródła wtórne, które stanowią literaturę przedmiotu, a także materiały i informacje uzyskane w Urzędzie Gminy Grybów. Aktywność inwestycyjna jednostek samorządu terytorialnego jest ważnym narzędziem wypełniania ich zadań i obowiązków. Aby zrealizować jakieś działanie inwestycyjne gmina musi posiadać oraz dysponować odpowiednim zasobem środków gospodarczych. Podejmując działalność inwestycyjną gmina powinna wykonać analizę sytuacji finansowej gospodarki oraz wziąć pod uwagę regionalne tendencje rozwojowe, które mają wpływ na skłonność inwestowania. Gminy przeważnie skupiają się na intensyfikacji rozwoju gospodarczego, do którego niezbędna jest odpowiednia infrastruktura techniczna. Zaopatrzenie danego terenu w różnego rodzaju urządzenia przyczynia się również do poprawy standardu życia mieszkańców, a także zapobiega degradacji środowiska naturalnego. Realizacji inwestycji towarzyszy wzrost lokalnej oraz regionalnej bazy ekonomicznej, a także przyciąganie nowych inwestorów.

The work was presented to investment activity undertaken by the municipalities in Poland. Aim of work is the presentation of investment activities as activities leading to the economic development of the municipality. For this purpose, as example, served France Grybów, which was analysed in terms of four years, taking into account the factors of external and internal, that had relevance and impact on the development of the municipality. Were presented to the directions and possibilities of development of investment activity in the period, which stemmed from the opportunities and a variety of factors. In the work were used in secondary sources, which are the subject of literature, as well as materials and information obtained in the Office of the commune of Grybów. The activity of investment units of local self-government is an important tool for the performance of their tasks and responsibilities. In order to achieve some measure of investment France must possess and have available the appropriate resource of business. In its investment activities the municipality should carry out an analysis of the financial situation of the economy and to take into account regional developments which affect the propensity to invest. Municipalities typically focus on intensification of economic development, to which it is necessary to adequate technical infrastructure. The supply of land in various types of equipment also contributes to the improvement of the standard of living of the inhabitants, and also prevents the degradation of the environment. The realisation of the investment shall be accompanied by an increase in local and regional economic base and attract new investors.
Investment activity carried out by the municipalities in Poland for example, Grybów Commune in the years 2007-2010
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; budżet; inwestycje; rozwój; finansowanie inwestycji; municipalities; townships; budget; investment; development; financing of investment