Aniołowie Biznesu jako kluczowe źródło finansowania działalności innowacyjnej. Charakterystyka inwestorów oraz przebieg procesu inwestycyjnego - Skowron, Leszek (My University, 2012)
Niniejsze opracowanie poświęcone jest tematyce finansowania innowacyjnych przedsięwzięć na wczesnych etapach rozwoju. W opracowaniu metodą eliminacji testowano hipotezę zakładającą, że na działaniach proinnowacyjnych należy oprzeć politykę gospodarczą Polski. Dokonano analizy wszystkich determinant wzrostu gospodarczego udowadniając, że w obliczu niskiego potencjału pozostałych czynników, jedynie przy zintensyfikowaniu działań innowacyjnych możemy antycypować wzrost polskiej gospodarki. W opracowaniu udowodniono również, że w kontekście zidentyfikowanej luki kapitałowej, kluczową rolę w gospodarce odgrywa rynek kapitału podwyższonego ryzyka, na czele z grupą inwestorów zwanych Aniołami Biznesu. Przeanalizowano także proces inwestycyjny, który pomysłodawcy innowacyjnych pomysłów muszą przejść, aby otrzymać od Aniołów wsparcie dla swoich przedsięwzięć. Dokonano przeglądu metod wyceny, którą uznano za jeden z najbardziej newralgicznych etapów całego procesu. Udowodniono, że spośród wszystkich metod to metody dochodowe są najodpowiedniejszymi do wyceny wartości innowacyjnych projektów we wczesnych fazach rozwoju.

This thesis is devoted to issues of funding innovative projects in the early stages of development. The study tested the hypothesis, that the Polish economic policy should be based on the pro-innovative activities. The analysis of all the determinants of economic growth has proved, that because of a low potential of other factors, only the intensified innovation activities can make us to anticipate the growth of Polish economy. The study also demonstrated that in the context of the identified equity gap a key role in the economy plays a venture capital market, led by a group of investors known as the Business Angels. The investment process, which originators of innovative ideas have to undergo to get support from the Business Angels, was analyzed. Also the review of methods of valuation, which is considered one of the most critical stages of the process, has been done. It has been proved that among all the methods, the methods based on free cash flows are the most suitable to determine the value of innovative projects in the early stages of development.
Business Angels as a key source of capital for innovative activity. Characteristics of the investors and the investment process
Praca wyróżniona ale zastrzeżona.
Keywords: inwestycje; venture capital; wycena; start-up; kapitał ryzyka; proces inwestycyjny; finansowanie inwestycji; anioł biznesu