Nazwy obiektów sanatoryjno-wypoczynkowych w Krynicy Zdroju - Szajnicka, Barbara (My University, 2015)
Praca omawia techniki namingowe zastosowane w nazwach obiektów hoteli, pensjonatów i sanatoriów w Krynicy-Zdroju. Pierwszy rozdział poświęcony jest wybranym zagadnieniom z zakresu namingu. W tej części omówiono aspekty prawne nadawania nazw, kryteria klasyfikacji oraz cechy dobrej nazwy. Rozdział drugi ma charakter badawczy i przynosi analizę nazw wybranych obiektów, a także ich ocenę pod względem atrakcyjności. Nazwy hoteli, pensjonatów i sanatorów w Krynicy-Zdroju spełniają cechy dobrej nazwy i są pozytywnie postrzegane przez odbiorców.

This thesis describes naming techniques used in the names of hotels, pensions and sanatoriums in Krynica-Zdroj. The first chapter includes the selected issues with in the scope of naming. The legal aspects of giving names, criteria of classification and features of a good name are discussed in this part. The second chapter is of research character and includes analysis of the names of selected buildings, as well as their assessment in terms of attractiveness. The names of hotels, pensions and sanatoriums in Krynica-Zdroj have features of a good name and they are positively perceived by the consumers.
The names of holiday and health centers in Krynica-Zdrój
Keywords: techniki nazwotwórcze; marka; naming; name-forming techniques; brand; nazwy