Witryna internetowa szkoły języka angielskiego, jako przykład działania języka PHP i bazy danych MySQL w e-biznesie - Gajda Paweł (My University, 2003)
Celem pracy jest stworzenie serwisu dla firmy/szkoły zajmującej się nauką języków obcych. W opisywanym przypadku projekt skupi się na szkole języka angielskiego, której nadano nazwę „Lingua” (łac. język). Ma to być narzędzie pomagające nauczycielom w kontakcie ze swoimi uczniami oraz zawierające bazę danych na ich temat. Jednocześnie ma pozwalać uczniom i ich rodzicom na kontrolę postępów w nauce albo na przykład opłat za pobieraną naukę. Odbiorcami serwisu mają być klienci/uczniowie, nauczyciele prowadzący zajęcia, potencjalni klienci, użytkownicy korzystający z zasobów serwisu, ale nie będący klientami szkoły. Główny nacisk położono na uczniów. Klienci będą mieli możliwość zaznajomienia się z danymi ich dotyczącymi, takimi jak: harmonogram, wyniki, czy komentarze prowadzących. Ponadto będą oni mogli skorzystać z przygotowanych przez swoich nauczycieli testów on-line, które pozwolą im na łatwiejsze przyswajanie materiału. Część z tych informacji będzie dostępna w intranecie po weryfikacji użytkownika za pomocą hasła i loginu. Nauczyciele mają mieć możliwość zaznajomienia się z danymi dotyczącymi postępów ich uczniów, wprowadzenia wpłaty dokonanej przez ucznia, czy testu do rozwiązywania go online. Aby serwis był czytelny i prosty w obsłudze, wiele uwagi poświęcono szacie graficznej i kaskadowym arkuszom stylów. Serwis jest łatwo nawigalny, zaopatrzony w funkcjonalny system łącz.
Keywords: informatyka; programowanie; tworzenie strony internetowej; serwis www; szata graficzna; html; JavaScript; CSS; PHP