Przywileje zawodowe a uciążliwość pracy na przykładzie funkcjonariuszy służby więziennej - Wójcik Krystyna (My University, 2006)
Personel więzienny jest szczególną grupą zawodową, której charakter pracy można określić jako stresogenny, odpowiedzialny i wymagający odpowiednich predyspozycji. Stres zawodowy funkcjonariuszy więziennych jest związany przede wszystkim z rolą zawodową i charakterem wykonywanej pracy. Wśród źródeł stresu znajdują się dewiacyjne zachowania więźniów warunkowane defektami i dysfunkcjami osobowości, takimi jak: głęboka psychopatia, stany głębokiej depresji, nadmierna afektywność, choroba alkoholowa, silne uzależnienie narkotyczne, itp. Inna grupa czynników stresogennych znajduje się w społecznym środowisku pracowniczym. Ich źródłami mogą być: złe zarządzanie, wadliwa organizacja pracy, zły stan stosunków międzyludzkich oraz niekorzystne cechy osobowości, utrudniają¬ce niektórym członkom personelu poprawne funkcjonowanie w środowisku pracowniczym. Celem pracy jest ukazanie roli przywilejów zawodowych funkcjonariuszy Służby Więziennej w rekompensowaniu uciążliwości służby i łagodzenia skutków stresu zawodowego.
The privileges and the hardship of the profession on the example of the penitentiary service officers
Keywords: służby więzienne; uprawnienia pracownicze; kodeks pracy; uprawnienia służb więziennych; stres zawodowy; satysfakcja z pracy