Szkolenia pracowników i ich efektywność ze szczególnym uwzględnieniem wyników raportu WUP Kraków na temat projektów realizowanych w ramach zintegrowanego programu operacyjnego rozwoju regionalnego - Czosnyka, Jarosław (My University, 2009)
W pracy przedstawiono teoretyczne aspekty związane z problematyką modelu systematycznego procesu szkoleniowego opisywanego szeroko w literaturze przedmiotu, a także oceny efektywności szkolenia. Rozdział pierwszy dotyczy szkoleń jako zarządzania zasobami ludzkimi w organizacjach. Mówi o identyfikacji i analizie potrzeb szkoleniowych, o projektowaniu szkoleń oraz zasadach oceny ich efektywności. Rozdział drugi analizuje rolę kształcenia ustawicznego w Unii Europejskiej i Polsce. Opisuje również bariery rozwoju na jakie napotyka ono w Polsce. Rozważania teoretyczne stanowiły bazę do oceny skuteczności procesu szkoleniowego w organizacjach, o czym traktuje rozdział trzeci. Opisuje on wyniki niektórych szkoleń realizowanych w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego na terenie województwa małopolskiego.
Training programs of employees and their efficiency with a special emphasis on the report of the Regional Labor Office in Krakow on training projects within the Integrated Operational Program of Regional Development
Keywords: szkolenia pracowników; kształcenie ustawiczne