Wybrane problemy legislacji w podatku VAT i jego wpływ na dochody budżetu państwa - Łukasik Magdalena (My University, 2004)
Podatek od towarów i usług w Polsce powstał w wyniku zmian ustrojowych, które istotnie wpłynęły na system gospodarczy i finansowy. Obecnie jest jednym z najważniejszych dochodów budżetu państwa, jego udział w zasilaniu tego budżetu sięga kilkudziesięciu procent. Obowiązujące ponad jedenaście lat przepisy z zakresu opodatkowania podatkiem od towarów i usług należą do najczęściej nowelizowanych aktów prawnych. Dokonywane zmiany przepisów regulujących zasady opodatkowania podatkiem VAT powodują, iż duża grupa podatników ma trudności z ich stosowaniem. Prowadzi to do wielu błędów i nieprawidłowości czego konsekwencją są spory z organami podatkowymi. Świadczą o tym liczne orzeczenia Naczelnego Sądu Administracyjnego i Sądu Najwyższego. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zakresu i roli podatku od towarów i usług z uwzględnieniem wpływu niejasnych przepisów na dochód budżetu państwa. Przyjęto następujące tezy:1. zbyt wysokie stawki powodują nadmierny fiskalizm i uciekanie podatników w szarą strefę, 2.niejasność przepisów wpływa na uszczuplenia podatkowe oraz występowanie różnych interpretacji, 3.zawiłość przepisów, problemy z interpretacją, często brak wiedzy podatników na temat prawa podatkowego wiąże się ze zjawiskiem niecelowego uchylania się od podatku, 4.działania oszustów zmierzające do wyłudzenia z budżetu państwa zwrotu podatku lub niezapłacenia podatku należnego.
Keywords: system podatkowy; podatek; VAT; przepisy podatkowe; sankcje w podatku VAT; prawo do odliczania; budżet państwa; zaległości podatkowe