Działalność kredytowa banku spółdzielczego na przykładzie Oddziału Krakowskiego Banku Spółdzielczego w Lisiej Górze - Pilarska, Lucyna (My University, 2011)
Tematem pracy jest analiza działalności kredytowej banków spółdzielczych na przykładzie Krakowskiego Banku Spółdzielczego, ze szczególnym uwzględnieniem oddziału w Lisiej Górze. Analiza ta została dokonana na podstawie aktualnych, dostępnych danych z zakresu działalności kredytowej banku. Głównym założeniem było przedstawienie misji Banków Spółdzielczych, przede wszystkim znaczenia działalności kredytowej Banków Spółdzielczych na rozwój lokalny. Praca składa się z trzech rozdziałów. Rozdział pierwszy miał na celu przybliżyć podstawy polityki kredytowej banków. Przedstawiono ogólne założenia polityki kredytowej, ukazano różnice pomiędzy kredytem, a pożyczką, scharakteryzowano poszczególne rodzaje kredytów oraz zamieszczono metody oceny zdolności kredytowej. W drugim rozdziale scharakteryzowano Krakowski Bank Spółdzielczy. Ostatni rozdział to charakterystyka gminy Lisia Góra pod względem gospodarczym i wpływ możliwości rozwoju lokalnego, dzięki kierowanej na ten rynek ofercie kredytowej Krakowskiego Banku Spółdzielczego. Końcowa część rozdziału to próba określenia pozycji banków spółdzielczych w sektorze bankowym w Polsce. Podczas analizowania struktury kredytów udzielonych przez Krakowski Bank Spółdzielczy posłużono się głównie metodą poziomą, a wyniki analizy przedstawione zostały w postaci tabel i wykresów. Do napisania części teoretycznej pracy wykorzystano najnowszą literaturę tematyczną oraz akty normatywne. Część praktyczna została opracowana na podstawie informacji przekazanych przez pracowników oddziału KBS w Lisiej Górze dotyczących oferty produktów bankowych oraz popytu na wybrane produkty kredytowe, jak również na podstawie sprawozdań finansowych Krakowskiego Banku Spółdzielczego z lat 2007 - 2010. Do analizy posłużono się także raportami Komisji Nadzoru Finansowego z okresu 2008 - 2010 oraz raportami GUS z tego samego okresu.
The loan activity of a cooperative bank as exemplified by the branch of the Krakowski Bank Spółdzielczy in Lisia Góra
Keywords: banki spółdzielcze; kredyt bankowy; zdolność kredytowa; procedury kredytowe