Rekrutacja i selekcja w branży turystycznej na przykładzie Hotelu XYZ - Chlipała, Anna (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie procesu rekrutacji, jej istoty i głównych celów oraz przedstawienie szeregu metod selekcji. Ich zasady działania, przykładowe formularze czy kwestionariusze. Celem pracy jest również pokazanie w praktyce jak wygląda proces rekrutacyjny w przedsiębiorstwie. Przedmiot badań obejmuje nie tylko charakterystykę owego procesu, ale także próbę oceny jego efektywności. Jedną z metod badania jest wywiad bezpośredni z menedżerem hotelu na temat procesu rekrutacyjnego oraz zastosowanych metod selekcji. Praca obejmuje cztery rozdziały, przy czym ostatni rozdział przedstawia praktyczne zastosowanie wcześniejszych informacji zawartych w pracy. Rozdział pierwszy charakteryzuje pojęcie zarządzania zasobami ludzkimi oraz polityki personalnej. Szczegółowo przedstawia proces kadrowy w organizacji, dzieląc go na poszczególne działania. Drugi rozdział przedstawia definicje rekrutacji, jej podział i rodzaje, a także jej cel dla prawidłowego funkcjonowania organizacji. Trzeci rozdział skupia się głównie na metodach selekcji. Przedstawia na czym polegają, jakie są ich zalety i wady, a także które z nich są najbardziej optymalne w branży turystycznej. Czwarty rozdział przedstawia charakterystykę badanego obszaru jakim jest Hotel XYZ, prezentuje proces rekrutacyjny w tym hotelu, a także pokazuje załączone profile osobowe oraz opisy stanowisk pracy. Ponadto zawiera wywiad z menedżerem hotelu, a także problem badawczy oraz wnioski. Praca została napisana z wykorzystaniem literatury przedmiotu, stron internetowych, a także artykułów zamieszczanych w magazynach związanych z branżą turystyczną.
Recruitment and selection in tourism industry using as an example XYZ Hotel
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja pracowników; selekcja personalna; metody rekrutacji i selekcji; hotelarstwo