Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwie budowlanym - Skurnóg, Ewa (My University, 2010)
W ostatnich czasach bezpieczeństwo i higiena pracy stało się popularne wśród środowisk pracowniczych, związków zawodowych oraz pracodawców. W związku z wypełnieniem przepisów prawa w tym zakresie większość z firm rozpoczęła wdrażanie systemu bezpieczeństwa i higieny pracy. Praca poświecona została analizie wprowadzania w przedsiębiorstwie budowlanym systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy, ma na celu przedstawienie etapów wdrażania SZBHP. W pierwszym rozdziale opisano ogólnie rozumiane pojęcie bezpieczeństwa i higieny pracy. Przedstawiono modele skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Opisano zasady polityki SZBHP, regulacje prawne oraz normy i dyrektywy Unii Europejskiej. W drugim rozdziale opisane zostały regulacje prawne oraz normy z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w budownictwie. Przedstawiono system wdrażania i funkcjonowania SZBHP w budownictwie. Opisano zagrożenia jakie mogą wystąpić w trakcie realizacji prac z zakresu budownictwa. Wyjaśniono jakie są podmioty państwowe i społeczne mogące kontrolować bezpieczeństwo pracy w procesie budowlanym. Opisano podstawowe obowiązki pracownika i pracodawcy, wyjaśniono wagę szkoleń pracowników z tego zakresu. W trzecim rozdziale znajduje się charakterystyka małej firmy budowlanej, będącej w trakcie wprowadzania SZBHP. Opisano firmę oraz dokonano oceny wdrażania SZBHP na podstawie analizy wypadków przy pracy. Wprowadzenie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy daje wiele możliwości również samemu przedsiębiorstwu. Ograniczenie wypadków przy pracy oraz zapobieganie im powoduje zmniejszenie wydatków na koszty leczenia, renty chorobowe oraz zapewnia firmie lepszą wydajność pracy pracowników.
Occupational health and safety management in the building industry as exemplified by BUD-REM Building Enterprise
Keywords: system zarządzania BHP; budownictwo; bezpieczeństwo i higiena pracy; przedsiębiorstwo budowlane