Rozwój polskiego systemu bankowego - na przykładzie PEKAO S.A. - Świderska, Katarzyna (My University, 2012)
Przedmiotem niniejszej pracy jest przedstawienie etapów w jakich kształtował się polski system bankowy a następnie ukazanie go na przykładzie Banku Pekao SA. Część opisowa pracy zawiera charakterystykę systemu bankowego, szczegółowy opis historii powstania i rozwoju, po funkcję banków komercyjnych oraz zadań Banku Centralnego. Skupiając się na historii kształtowania się polskiego systemu bankowego przez te wszystkie lata, chciałam ukazać znaczącą różnicę od drugiej połowy XVIII do XXI wieku. Tą różnicę każdy z Nas jest w stanie dostrzec, a mianowicie na każdej ulicy napotykamy oddziały banków, za każdym rogiem jest ustawiony bankomat oraz ogólnodostępne systemy bankowości elektronicznej, z której każdy użytkownik konta może dokonać polecenia przelewu. Ponadto Bank Pekao SA doskonale nadaje się do porównania z początków powstania aż do teraźniejszości, ponieważ przechodził przez te okresy, a teraz jest jednym z banków dominujących na polskim rynku.

The main subject of this essay is to show stages of developing polish banking system and then reveal it on the example of Bank Pekao SA. Descriptive part of this essay includes description of banking system, detailed history of rising and evolving, commercial banks features and Central Bank duties. Focusing on history of creating polish banking system through all these years I want to emphasis significant difference between second half of XVIIIth century and XXIst century.This difference is easy for anyone to notice – on every street banks settled their branches, cash machines and public banking systems (kiosks) which serves clients with unmanned money transfer. Besides Bank Pekao SA is perfectly suitable for comparison between the beginning of this bank and the bank as it is nowadays, because it went through different stages of evolving and now is one of the biggest banks on polish market.
Development of Polish banking system – case study of PEKAO S.A.
Keywords: system bankowy; operacje bankowe; kredyty; rozwój; bezpieczeństwo systemu bankowego; banking system; bank operation; loans; development; security of banking system