Analiza budżetu gminy na przykładzie Gminy Tuchów - Turaj, Kinga (My University, 2013)
Z funkcjonowaniem samorządu terytorialnego ściśle powiązane są jego finanse. Konsekwentne pozyskiwanie oraz gromadzenie dochodów budżetowych leży w kompetencji władz lokalnych. Z kolei wydatkowanie tych środków wymaga wcześniejszego podjęcia racjonalnych decyzji co do sposobu oraz kierunku ich ulokowania. Taki proces zapewnia większe szanse na zaspokojenie potrzeb mieszkańców gminy o charakterze użyteczności publicznej. Samodzielność finansowa jednostki samorządu terytorialnego zależna jest od struktury źródeł jej dochodów. Tylko odpowiednio wysoki poziom dochodów własnych pozwala na autonomię w zakresie rozwijania polityki fiskalnej gminy, co w następstwie może przyczynić się do jej trwałej ekspansji. Celem niniejszej pracy jest zobrazowanie gospodarki finansowej gminy Tuchów jako jednostki samorządu terytorialnego z punktu widzenia analizy jej budżetu w latach 2008-2011. Podstawowym źródłem wykorzystanym do analizy były sprawozdania z wykonania budżetu gminy z lat 2008-2011 pozyskane z Urzędu Miejskiego w Tuchowie. W pracy wykorzystane zostały: sprawozdania z wykonania budżetu, plan strategiczny gminy, a także literatura dotycząca finansów publicznych oraz samorządu terytorialnego.
Budget analysis of a municipality. Tuchów municipality case study
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; finanse gminy; analiza finansów gminy