Zarządzanie należnościami na przykładzie SGL CARBON S.A. w Nowym Sączu - Skalniak Danuta (My University, 2002)
Przedsiębiorstwa działające na rynku muszą posiadać majątek niezbędny do ich funkcjonowania oraz środki niezbędne do jego finansowania. Majątek ten występuje w różnej postaci, a z punktu widzenia płynności jak i roli, jaką spełnia w procesach gospodarczych można podzielić go na majątek trwały oraz majątek obrotowy. Z bilansowego punktu widzenia majątek firmy nazywa się aktywami. Majątek trwały, tworzą składniki majątkowe pozostające w podmiocie gospodarczym dłuższy czas, tzn. powyżej jednego roku od momentu bilansowego. Do majątku obrotowego zalicza się te składniki majątku, od których oczekuje się, że zostaną przekształcone w gotówkę lub zużyte w bliskiej przyszłości, zazwyczaj w ciągu jednego roku lub jednego cyklu działalności. Celem pracy jest prezentacja i ocena systemu zarządzania należnościami przedsiębiorstwa na przykładzie SGL CARBON S.A. Przedstawiono pojęcie i znaczenie majątku obrotowego w działalności przedsiębiorstwa, scharakteryzowano składniki majątku obrotowego oraz poruszono problem zarządzania kapitałem obrotowym, przedstawiając stosowane w praktyce podstawowe strategie kształtowania wielkości i struktury kapitału obrotowego od strony aktywów i pasywów. Ukazano podstawowe metody nadzorowania wielkości i struktury należności oraz scharakteryzowano sposoby ustalania okresu inkasowania należności. Zaprezentowano strategie stosowania polityki kredytowej wobec odbiorców, przedstawiono ryzyko kredytowe, jego istotę i sposoby pomiaru, scharakteryzowano narzędzia polityki kredytu handlowego i ich dobór do realizacji polityki kredytu handlowego oraz przedstawiono narzędzia polityki kredytowej związane z zabezpieczaniem płatności. Ukazano gospodarkę należnościami prowadzoną w SGL CARBON S.A. w Nowym Sączu - przedstawiono rys historyczny firmy oraz scharakteryzowano jego działalność. Dokonano oceny sytuacji majątkowej firmy, opierając się na danych z lat 1999 – 2001. Przedstawiono elementy polityki kredytowej, dokonano oceny spłaty należności i na jej podstawie przeprowadzono ocenę systemu zarządzania należnościami w SGL CARBON S.A.
Keywords: finanse przedsiębiorstwa; należności; kapitał obrotowy; zarządzanie finansami; metoda DSO LIFO; nadzór nad należnościami; polityka kredytowa; ryzyko kredytowe