Zagrożenie utratą zasobów jako czynnik stresujący pracowników handlu według teorii Hobfolla - Mikos, Rafał (My University, 2012)
Celem pracy jest wykazanie postawionej w temacie pracy hipotezy badawczej, która brzmi następująco: zagrożenia utratą zasobów w teorii zachowania zasobów są czynnikami stresu u pracowników handlu. Tak postawiona hipoteza pozwala zadać pytanie problemowe: czy zagrożenia utratą zasobów w teorii zachowania zasobów są czynnikami stresu u pracowników handlu? Problematyka stresu jest często podejmowana w literaturze, natomiast interesującym i ciekawym do rozpatrzenia wydaje się być spojrzenie Stevena E. Hobfolla. Chcemy wykazać pozornie częsty problem związany ze stresem, lecz z innej perspektywy. Teoria S. E. Hobfolla zyskuje coraz to więcej zwolenników, ujmuje człowieka w szerokim kontekście życia prywatnego, zawodowego i społeczno-kulturowego. Badanie pracowników wynika z potrzeb, gdyż sektor handlu w Polsce ciągle się rozwija, a także powstają nowe obiekty handlowe o wielkich powierzchniach, w których zatrudnia się pracowników. Stąd problematyka stresu jest ciągle aktualna przede wszystkim u tych osób. Natomiast teoria zachowania zasobów przynosi szeroki zakres narzędzi pomagający wyjaśnić istotę stresu i ukazać czynniki stresorodne. W odpowiedzi na postawiony w temacie pracy problem wykorzystamy metodę sondażu, aby zapytać o opinię pracowników handlu na doświadczane zagrożenia. Narzędziem, które będzie użyte w pracy to kwestionariusz ankietowy. Przeprowadzenie ankiety pozwoli na zweryfikowanie hipotez i uzyskanie informacji o czynnikach stresu u pracowników handlu w kontekście posiadanych zasobów. Możemy stwierdzić po analizie zebranych informacji, iż udało nam się wykazać słuszność postawionej hipotezy.
The threat of resources loss as a stress factor among salespeople according to Hobfoll's theory
Keywords: handel; pracownicy; teoria S. E. Hobfolla; stres psychologiczny; praca w stresie