Fundusz Pracy jako fundusz celowy przeznaczony na walkę z bezrobociem i aktywizację osób bezrobotnych na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego - Nieć, Leokadia (My University, 2009)
W niniejszej pracy analizie poddane zostało bezrobocie oraz sposoby przeciwdziałania temu zjawisku opierając się na sytuacji w tym zakresie w regionie sądeckim, w obrębie działania Powiatowego Urzędu Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego. Instytucja ta realizuje lokalną politykę rynku pracy dla mieszkańców Powiatu Nowosądeckiego. Praca składa się z trzech części. Jej celem jest ukazanie sytuacji na rynku pracy w Powiecie Nowosądeckim, a także form aktywizacji rynku pracy, które przynoszą pozytywne rezultaty w ograniczeniu skali bezrobocia. W rozdziale pierwszym przedstawiono definicję rynku pracy, istotę i rodzaje bezrobocia a także wykazano podmioty realizujące instytucjonalną obsługę rynku pracy w Polsce. Rozdział drugi analizuje rodzaje aktywnych oraz pasywnych instrumentów rynku pracy, a także wskazuje środki Funduszu Pracy jako źródło finansowania na rzecz promocji zatrudnienia i aktywizacji osób bezrobotnych. W rozdziale trzecim empirycznym przedstawiono skalę oraz specyficzne cechy bezrobocia w Powiecie Nowosądeckim, a także dokonano analizy realizacji przez Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego aktywnych programów rynku pracy finansowanych z Funduszu Pracy w latach 2006-2008.
Labour Fund asa special purpose fund for the fight against the unemployment and activation of the unemployed as shown by the example of the District Employment Office in the district of Nowy Sącz
Keywords: bezrobocie; przciwdziałanie bezrobociu; powiat nowosądecki