Wspólna polityka transportowa w kontekście przystąpienia Polski do Unii Europejskiej - Podstawski Piotr (My University, 2003)
Członkostwo Polski w Unii Europejskiej jest olbrzymim wyzwaniem stojącym przed polskim transportem w przededniu jego wejścia w nowy jakościowo etap rozwoju, będący jednocześnie głównym motorem przemian i wszelkich przedsięwzięć zmierzających do odrobienia dystansu, który narastał i pogłębiał się po II wojnie światowej w tym dziale polskiej gospodarki w stosunku do państw członkowskich Unii Europejskiej. Niniejsza praca stanowi jedynie próbę syntezy bardzo złożonych problemów transportowych w procesie integracji Polski z Unią Europejską. Temat pracy jest próbą analizy sytuacji na europejskim rynku transportowym z wyszczególnieniem środków transportu takich jak np. transport drogowy, czy kolejowy. Omówiona została także polityka transportowa Unii i jej dążenie do pełnej liberalizacji tego ważnego sektora gospodarki. Można powiedzieć, iż bez ujednolicenia polityki transportowej nie może być mowy o rzeczywistym (faktycznym) jednolitym rynku europejskim, nie mówiąc o wspólnym rynku usług.
Keywords: polityka transportowa UE; europejska infrastruktura transportowa; podstawy prawne; rozwój polskiego transportu; transport drogowy; transport kolejowy; transport wodny śródlądowy; transport lotniczy; transport morski; modernizacja transportu; transport jako obszar negocjacji polski z UE; potrzeba ochrony środowiska naturalnego