Wykorzystanie środków z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w powiecie tarnowskim w latach 2004-2009 - Gdowska, Agnieszka (My University, 2010)
Zarówno w strukturze ekonomicznej, jak i socjalnej, rolnictwo zajmuje w Unii Europejskiej „miejsce specjalne”. Powstanie Wspólnej Polityki Rolnej sprzyja stabilizacji rynków rolnych, jak również gwarantuje zaopatrzenie w żywność. Oznacza to również, zniesienie ograniczeń w handlu produktami morza, gleby i lasu wewnątrz WE. Od 2004 roku ramami wspólnotowymi objęty został polski sektor rolny i rybołówstwo. Dzięki między innymi referencyjnym kredytom inwestycyjnym i unijnym funduszom pomocowym przyspieszony został proces modernizacji gospodarstw rolnych. W pracy wykorzystano wiele pozycji literatury, artykuły prasowe oraz materiały udostępnione przez Małopolski Odział Regionalny ARiMR w Krakowie oraz Biuro Powiatowe ARiMR w Tarnowie. Cenne okazały się także własne praktyczne obserwacje i zdobyta wiedza, podczas stażu w Biurze Powiatowym ARiMR w Tarnowie. W pracy zwrócono uwagę na małą dochodowość pracy na roli, spowodowaną niskimi cenami żywca zwierzęcego i płodów rolnych.
Use of funds from the Rural Development Programme in the district of Tarnów in the years 2004-2009
Keywords: rolnictwo; Unia Europejska; fundusze unijne; programy pomocowe UE; Program Rozwoju Obszarów Wiejskich; Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich; Wspólna Polityka Rolna